Vrije activiteiten: Euromast

Informatie:

Naam van het museum: Euromast

Naam van de samensteller: architect H.A. Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren

Locatie waar je het hebt gezien: Parkhaven 20, 3016 GM Rotterdam

Tijd wanneer je het gezien hebt: woensdag 5 oktober 2016

Recensie van de Euromast:

Via Google recensies:

'Eén van de beeldbepalende gebouwen van Rotterdam. Met fantastich uitzicht, dat spreekt voor zich.'

Kaartje:

Vorm:

Geschiedenis van de Euromast:

In november 1958 brachten de Rotterdamse kranten het nieuws dat de uitzichttoren de naam Euromast zou krijgen. 'Euro', omdat Rotterdam in het hart van het Euromarktgebied ligt en 'mast', omdat niet alleen Nederlanders weten wat dat is, maar ook Engelsen, Duitsers, Zweden, Noren en Denen.

De eerste paal werd op 10 december 1958 geslagen door burgemeester Van Walsum, gehuld in een oliejas en met een door een valhelm gedekt hoofd. Aldus het Vrije Volk. Leerlingen van de Bedrijfsschool van de Werf Wilton-Feijenoord moedigde de werklieden aan: 'Hei-op! Hei-op die 130 palen!' Maaskant voorzag de toren op 32 meter hoogte van een replica van een scheepsbrug, compleet met navigatieapparatuur en een kaartenkamer. In deze ruimte kon het publiek ervaren wat het betekent om een zeeschip te besturen.

In het op 100 meter hoogte gelegen kraaiennest kwamen twee restaurants De Rottiserie, met een 1e klas kaart, zilveren bestek en een luxe ambiance. Het publieksrestaurant, met uitzicht naar alle windstreken. Gebouwd als een theater en gestoffeerd in diverse oranjetinten. Op de begane grond was een cafetaria waar je magnetronmaaltijden kon bestellen. (Heel bijzonder in die tijd.)

Beschrijving van de Euromast:

De Euromast is gemaakt van gewapend beton. Hij heeft een diameter van 9 meter (binnenkant) en een wanddikte van 30 centimeter. De fundering bestaat uit 131 betonpalen. Daarop ligt een blok gewapend beton van 1.900.000 kilo, als tegengewicht voor de bovengrondse constructie. Zo ligt het zwaartepunt onder de grond, voor maximale stabiliteit. Het kraaiennest is een staalconstructie van 240.000 kilo. De bodem hangt op 96 meter. Het werd aan de voet van de mast gebouwd en is in 5 dagen omhoog gebracht. De scheepsbrug kwam te hangen op 32 meter. De snelheid van de liften bedraagt 4 meter per seconde. Dat wil zeggen dat je in 30 seconden op 100 meter bent.

De Euromast is momenteel 185 meter hoog en daarmee de hoogste toren van Nederland. In de jaren zestig was de Euromast 101 meter hoog. Genoeg om boven de skyline van de Maasstad uit te torenen. Maar Rotterdams trots werd links en rechts ingehaald door andere gebouwen. In 1970 sloeg de Euromast terug. Met het plaatsen van de Space Tower kwam er vierentachtig meter bij. De Euromast was daarmee weer het hoogste gebouw van Rotterdam.Het kraaiennest bevind zich op 96 meter hoogte en geeft op de eerste verdieping plaats aan de brasserie en op de 2e verdieping bevinden zich de 2 suites en het platform.

Als je boeven in de Euromast bent kun je zien dat de het restaurant mooie witte bekleding heeft en glazen ramen. Toen ik in de Euromast was ben ik ook binnen in het restaurant geweest, waar je even wat kon drinken en door het raam naar buiten kon kijken. 

Inhoud:

De Euromast staat natuurlijk bekend om zijn uitzicht. Voor mij was het de eerste keer dat ik op de Euromast was. Ik was zeer verbaasd over het uitzicht. Op de Euromast kon je erg ver kijken. Toen wij er kwamen was het een mooie zonnige dag, hierdoor kon je dus helemaal ver kijken. Eerst gingen we op de Euromast met de lift omhoog, maar daarna gingen we nog verder omhoog naar het uiterste puntje. De meneer in de lift liet aan ons zien hoe ver we konden kijken. Hij legde ons uit dat je de Noordzee kon zien, Utrecht kon zien en zelfs Antwerpen! Dit vond ik erg indrukwekkend. We konden zelfs Prins-Alexander zien. 

Functie:

De functie van de Euromast is:

  • Te laten zien hoe mooi de wereld van bovenaf is. 
  • De Euromast is het hoogste gebouw van Rotterdam, voor toeristen is dit leuk om te hebben gezien. 
  • Je kunt eten op een hoog punt van Rotterdam. 

Gemaakte foto's op de Euromast:

Foto's van het restaurant (niet zelf gemaakt):

Foto van de Euromast van beneden (niet zelf gemaakt):

Maak jouw eigen website met JouwWeb