Vrije activiteiten: Louvre

Informatie:

Naam van het museum: het Louvre

Naam van de samensteller: Leo Ming Pei

Locatie waar je het hebt gezien: In Frankrijk, in Parijs aan de 75OO1.

Tijd wanneer je het hebt gezien: Toen ik op edu reis was met school.

Recensie van het Louvre:

Vorm:

Het Louvre heeft een lange geschiedenis. Het bestaat namelijk al sinds 1190 en is voor verschillende doeleinden gebruikt.
Het gebouw waarin Het Louvre zit is van oorsprong een middeleeuws kasteel dat door de koningen van Frankrijk werd gebruikt als verdediging tegen de vele aanvallen van de Vikingen vanuit het westen. Nadat de Orde van Tempeliers viel rond 1307, werd het Louvre het onderkomen van de koninklijke schatkist, die eerst in het hoofdkwartier van de Tempeliers werd bewaard. Karel V maakte het kasteel tot zijn koninklijk paleis. Als liefhebber van kunst gaf hij het Louvre alvast iets van zijn toekomstige functie door er een gedeelte van zijn bibliotheek onder te brengen. 

Beschrijf het museum.

 Het Louvre is niet altijd geweest zoals het nu is. Het heeft hierdoor ook verschillende bouwstijlen. Hendrik IV heeft er tussen 1589 en 1610 voor gezorgd dat   het paleis eruit ging zien zoals het er nu uitziet. Dit in een nieuwe architectuurstijl, het Classicisme. De piramide op de binnenplaats is van buitenaf gezien het enige ‘moderne’ aan het Louvre. Binnen is dit echter anders. Het Louvre valt meteen op omdat het in klassieke stijl gebouwd is, en de rest van de omgeving niet. Maar het meest opvallende is toch wel de glazen piramide op de binnenplaats, omdat deze totaal niet bij de rest van de bouwstijl van het Louvre, en de rest van de omgeving past.

De belangrijkste collectieverzamelaars van het Louvre waren:

  • koning Karel V
  • koning Frans I
  • koningin Maria de' Medici
  • Kardinaal de Richelieu
  • koning Lodewijk XIV
  • Napoleon Bonaparte

Zij verzamelden onder andere stukken als de Mona Lisa en de Venus van Milo.
De collectie van het Louvre is in 8 afdelingen onderverdeeld en loopt van werken van  uit de oudheid tot aan de eerste helft van de 19e eeuw. Werken uit latere perioden zijn ondergebracht in andere musea in Parijs, waaronder het Musée d'Orsay. De collecties zijn als volgt onderverdeeld:

  • Oosterse oudheden
  • Kunst van de Islam
  • Egyptische oudheden
  • Griekse
  • Etruskische en Romeinse oudheden
  • Beeldhouwkunst
  • Kunstvoorwerpen
  • Westerse Schilderkunst
  • Grafische kunst

De schilderijen van het Louvre hangen aan de muur en de beelden staan op de grond. De ruimtes zijn heel erg hoog. In het midden staan vaak banken, die best lekker zitten, en in de hoeken staan vaak ook nog houten bankjes. 

Door het Louvre heen, is niet echt een route. Ik denk dat ik zeker een half uur heb gezocht naar de Mona Lisa. Elk deel waar je komt is weer anders ingericht. Eerst kwamen we bij piramides, en toen bij de beelden. Er is geen vaste route en je kunt heel veel kamers in.

 Inhoud:

Het Louvre is een museum waarin je beelden en schilderijen kunt bekijken. Het hoogtepunt van het Louvre vond ik de Mona Lisa. Het louvre is gewoon de naam die de mensen bedacht hebben voor dit museum, het zegt niks over de inhoud. Ik denk dat de inrichter de ruimtes expres ruim heeft ingericht om dat het altijd heel erg druk is. Als er dan nog veel ruimte boven je is, lijkt het minder druk. Er stonden veel bordjes bij de beelden en schilderijen met daarop informatie over het beeld. Dit is heel leuk om te lezen omdat een schilderij dan ook een diepere betekenis krijgt. 

Functie:

Ik denk dat het Louvre meerdere functies heeft:

  • Het tonen van (een deel van) de geschiedenis (oude kunstwerken)
  • Het tonen van delen van het oeuvre van kunstenaars (er hangen van verschillende personen kunstwerken in het Louvre).

Jouw reactie:

Ik verwachtte er eerlijk gezegd niet heel veel van om,dat het er aan de buitenkant redelijk klein uitziet, maar eenmaal binnen was het heel erg groot! Eerst dacht ik ook dat het heel erg saai zou worden, maar uiteindelijk vond ik het heel erg interessant. De mona Lisa heeft op mij het meeste indruk gemaakt, dit vond ik namelijk erg leuk om te zien. 

Ik vond het museum heel erg leuk, ik vond het vooral ook leuk hoe je in verschillende delen van het museum kwam. Er waren plekken waar je helemaal geen ramen had en het donker was, maar er waren ook plekken waar je juist heel veel ramen had en het er heel erg licht was. Ik heb me ook niet verveelt want als je op een plek kwam waar je het wat minder leuk vond, kon je zo weer naar het volgende plekje. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb